Nymfkakadua/Nymfparakit

Fakta och råd

 

Nymfparakit (Nymphicus hollandicus) är en papegoja som placeras i familjen kakaduor, varför den också kallas nymfkakadua. Den är vanligsom burfågel och kan bli upp till 35 år.

Nymfparakiten förekommer vilt i Australiens inland och uppträder endast sällsynt ikustområdena. De sydliga populationerna är flyttfåglar medan övriga är strykfåglar. Idag förekommer de även i vissa andra delar av världen då tamfåglar förvildats.

 

Häckning

Nymfparakiten blir könsmogen vid cirka 4–15 månaders ålder, men ska inte häckas med förrän efter ett års ålder. Häckningsperioden infaller i Australien från augusti till december. Den lägger fyra till sju vita ägg.

 

Föda

I vilt tillstånd utgör dess huvudföda av fröer från olika arter av gräs och örter. 

 

I fångenskap ger man dem olika fröblandningar som kan innehålla havre, olika sorters hirs, hampfrö, vete och safflor. I fångenskap ger vissa dem även mindre mängder grönsaker, exempelvis majs eller frukt.

 

Bur

I Sverige finns föreskrifter som anger minsta tillåtna storlek på burar för fåglar av olika storlekar. För en fullvuxen nymfparakit krävs att burens längsta sida är minst 120 cm och att höjden på buren är minst 80 cm.