Undulater (Melopsittacus undulatus)

Fakta och råd




 

Det finns många frågor, allt från skötsel, sjukdomar och foder. Här har jag samlat de vanligaste frågorna som jag hoppas kan vara till hjälp för dig som har funderingar angående din undulat. Det här är råd och tips som jag snappat upp via nätet, fått i råd själv genom att fråga mer erfarna uppfödare och en del av mina egna erfarenheter, men jag kan inte ge en garanti för att det på något sätt skulle vara rätt eller fel.

Undulaten
 


Latinskt namn: Melopsittacus undulatus
Storlek: Ca 15-20 cm
Vikt: Ca 35-50 gram
Livslängd: Ca 5-7 år men vissa undulater blir ända upp till 15 år gamla vilket tyvärr hör till ovanligheterna. Den vanligaste dödsorsaken bland undulater är fetma och tumörer.

I det vilda lever undulaten i stora flockar i större delen av Australiens inland. Där häckar de i flockar på ca 50 stycken i eucalyptus träd och andra lämpliga träddungar. Temperaturen kan variera mellan + 45 grader varmt på dagarna och 0 grader nattetid. I det vilda söker undulaten sin föda på marken efter frön, örter och ätbar frukt. Jag läste någonstans att Kamilaroi folket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder "god mat". Medellivslängden på vilda fåglar blir sällan längre än 4 år. 

Biologen och engelsmannen John Gould tog med sig de första undulaterna till Europa år 1840 och den blev snabbt den viktorianska medelklassens favorit fågel. I slutet av 1800-talet var man däremot tvungen att införa exportförbud eftersom undulaten var nära att bli utrotat som vild fågel i Australien.

Undulaten är en våra mest omtyckta och populära burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal att den är lätt att tämja och mycket social. Det finns uppgifter om undulater som kan tala flera 100 ord. 

Foder

Basfodret är en bra fröblandning med ca 40-50 % kanariefrö. Fodret vi ger är Versele-Laga Prestige undulat. Även foder från JR Farm brukar vi ge då och då. 

Vi groddar även duvblandning, mer om hur man gör kommer att finnas på en egen sida längre fram!    
Vi ger även mina fåglar frukt och grönt dagligen. Vi ger vitamintillskott som heter Nekton Multivitamin och Nekton Bio vid ruggning.

Fröblandning innehåller inte tillräckligt med kalk och måste därför tillsättas via kosten. Vi ger våra undulater kalksten/mineralsten med jod samt sepiaskal som alltid bör finnas i buren. Kalk är ett måste för skelett och nervbanor.
Undulaterna behöver dock inte snäckskal och grit, det kalk de behöver tar kalksten och sepiaskal hand om. 

(Och i den frågan säger alla uppfödare i stort sett olika, men det jag snappat upp på en del utländska sidor jag följer är att snäckskal kan skada fågeln inuti för sina vassa kanter, och att grit kan täppa till i krävan bl.a. 
Grit är något som är så idiotiskt onödigt, då undulater inte behöver det för sin matsmältning då de har en muskelmage som ”tuggar/maler” ner fröna. De skalar även sina frön till skillnad mot ex höns som äter frön hela och därmed behöver grus och sten för att mala sönder dem i magen. Johanna Nydén på Undulater ifokus har skrivit en bra artikel om det. Den hittar ni här: Kräva, vad är det? )
Jag serverar mina undulater ett äggfoder som heter Orlux Frutti Paté
det doftar gott och är välsmakande och nyttigt. Vid häckning serverar jag det dagligen annars några gånger per vecka året runt. Det kan även ges till fåglar som är sjuka eller ruggar. 

När det gäller extrafoder är den absoluta favoriten hirskolvar och som godis är det fröstänger som gäller, våra fåglar älskar det! Hirskolvar använder vi dock främst när vi gör våra fåglar tama.

Lampa

Kan du inte ha dina fåglar utomhus sommartid så behövs en speciell fågellampa för att de ska få sitt behov av D-vitamin tillgodosett. Fåglar behöver D-vitamin som finns naturligt i solljuset.

Ruggning

Ruggning betyder att fågeln byter ut fjäderdräkten som blir sliten, det sker med jämna mellanrum. Det är helt normalt och du kommer märka det, fjun, dun och fjädrar överallt! 
Ett par gånger om året ruggar fåglar, första gången vid ca 3 månaders ålder.
Då byts ”bebisfjädrarna” ut mot ”tonårsutstyrseln” och sen vid 9-12 månaders ålder och då räknas de som vuxna. De brukar då få sin riktiga färg, oftast klarare och starkare än de haft tidigare.
Det är en väldigt energikrävande tid och fågeln kan bli trött och allmänt hängig. De flyger dessutom sämre när ving och stjärtfjädrarna byts. När de ruggar är det en bra idé att servera extra näringsrikt foder med extra protein. Kraftfoder och ett bra vitamintillskott (i vårat fall Nekton Bio).

Så kommer vi då till det här med tama undulater, hur gör man?
 
Ja, det du främst behöver är TÅLAMOD! Och hirskolvar eller något annat du märker att din fågel tycker extra mycket om.

Vilket kön är lättast att få tam då?
Vilket som tycker jag, här har vi inte märkt någon skillnad faktiskt.
Däremot finns det, precis som hos oss människor och alla andra djur, glada och framåt och villiga att lära, skygga och tillbakadragna, rädda, arga osv. Det är det som avgör hur mycket du behöver jobba med din fågel.
Vi hanterar våra fågelungar dagligen, så handtama är de redan när de hoppar ur holken första gången. De är då lättare att jobba med för att få riktigt tama. 
Oftast så är fåglar du köper från seriösa uppfödare relativt tama redan när du får hem dem. 
Rekommenderar egentligen inte alls att köpa från zoobutik då de fåglarna hanteras på ett helt annat sätt, och de är ofta stressade och har svårare att acceptera händer överhuvudtaget. Men självklart kan det finnas undantag.

När du kommer hem med din nya fågel så är det främst lugn och ro som gäller. Sitt (eller stå!) vid buren och prata eller läs högt ur en bok. Sjung! Våra undulater älskar när man sjunger för dem. Efter ett tag när du ser att fågeln varvat ner och skakat av sig obehaget att flytta in i en främmande bur kan du börja med att lägga din hand på sidan av buren. (Detta kan ta flera dagar!) 

(Dock behöver du ju in med handen i buren när du ska byta foder och vatten, men ta det då försiktigt och mjukt och låt fågeln verkligen se vad det är du gör. Kanske vinner du den/deras förtroende bara genom att de ser att du är den som ger dem mat.)

Låt allt gå i fågelns tempo, försök inte skynda på, det vinner du inget förtroende på. 
Nästa steg är att ha handen i lucköppningen, bara stilla och lugnt. Ibland kan en framåt och säker fågel då komma fram och prova känna lite på fingrarna. Nästa steg är att se om du kan komma närmare med handen, gärna med en bit hirskolv. De flesta fåglar kan inte motstå en sån läckerhet. Ha handen med handflatan nedåt, och sätt hirskolven mellan dina fingrar. Jag har märkt att en stängd hand eller en uppochnedvänd tydligen inte är lika skrämmande som en öppen hand.
När du kan komma så nära att du kan stryka försiktigt på bröstet så är det dags att få fågeln att stiga upp på ditt finger. Ev har fågeln redan klivit upp på din hand vid det här laget, men man vill att de ska kliva upp direkt man sätter fingret vid dem.
Sätt fingret lite nedanför magen och för det uppåt mot bröstet, med ett lite tryck. Då förstår de flesta fåglar vad det är frågan om. Ha hela tiden hirskolv tillhands för att kunna berömma med.
När fågeln kliver upp på ditt finger bara genom att du sätter det framför den så har du klarat första steget mot att få en riktigt tam fågel. Nu är det bara att fortsätta träna på ex inkallning. (Som jag kommer att förklara senare hur vi gör)
Det är faktiskt lättare än man tror att få en fågel tam, så länge man lägger en stund varje dag på att träna och ha det där tålamodet vi pratat om tidigare. 

Hur är det då med det här med talande fåglar?
Ja, vi har inga såna (förutom våra omplaceringar), eftersom vi aldrig haft en ensamfågel, för det är oftast bara de som vill lära sig tala. Men har de en gång börjat så brukar de inte gå att få stopp på, inte ens om de får sällskap längre fram. Men jag rekommenderar inte att ha ensamma fåglar, inte ens för att de ska bli mer tama, för det blir de ändå. Vill man ha en talande fågel så väljer man inte undulater, får man dem att tala så är det mer som en bonus.

Det här för oss mot att prata om vingklippta fåglar. Det är INTE OK att vingklippa en fågel för att den lättare ska bli tam! Punkt slut.

Flyga behöver alla fåglar få göra, så länge de inte av någon annan orsak inte kan. Vi har tre som inte kan flyga, en som skadat sin vinge vid ett fall och två som är omplaceringar som aldrig fått lära sig vara utanför buren innan de kom till oss. 
Innan du släpper ut dina fåglar så se till att fågelsäkra rummet/hemmet. Dra ner persienner eller häng gardiner för fönstren. Många fåglar har flugit mot fönster och dött av sina skador. 
Draperier för dörrarna är en säkerhet, speciellt balkong och ytterdörr. Det funkar då som en extra innerdörr ifall dörren skulle öppnas av misstag. 
Kolla upp så du inte har giftiga växter i rummet där dina fåglar ska vara lösa, garanterat så kommer de någon gång landa och ta sig en smakbit. Vattenkannor, vaser och skålar med vatten är heller inget man bör ha i rummet. Finns fåglar som ramlat i och inte kunnat ta sig upp igen. Och då drunknat.
Inga levande ljus, ingen öppen spis där det brinner.    
En del av de här sakerna känns självklara, men bättre att läsa om dom en gång för mycket, än inte alls. 
Bästa tipset! Gör en checklista, då kommer du garanterat inte glömma något. 

Skötsel

För det första, se till att dina fåglar har en godkänd bur! Riktlinjerna från Jordbruksverket säger minsta mått 70 cm x 60 cm (höjd) x 45 cm (bredd)
Men självklart är det ju större desto bättre som gäller. Kan man ha voljär så är det i många fall det allra bästa.
Nattlampa är bra, ibland kan fåglarna drabbas av panik och då är det skönt för dem att det inte är kolsvart omkring dem.
Undulaten är ett flockdjur och ska inte leva ensamma. Ingen undulat mår bra av att vara ensam, de kräver att ha artfränder omkring sig. I värsta fall kan de annars bli så deprimerade och nere att de avlider. De kan även börja med olater, plocka av sig fjädrarna tex. Sällskap är väldigt viktigt och nödvändigt!
Gör rent buren en gång i veckan, vatten och matskålar varje dag. Ha gärna dubbla uppsättningar så har du alltid rena skålar att sätta in. 
Friskt vatten varje dag!
Ha egen skål för grönsaker och frukt. 

Tänk på att inte utsätta dina fåglar för drag. De är enormt känsliga för det och blir lätt förkylda och sjuka.

Sjukdomar

Bland det svåraste som finns är att tidigt upptäcka att en fågel är sjuk. De är experter på att dölja sina symptom i det längsta, det ligger i deras natur. När du ser att din fågel är sjuk så brukar det vara bråttom att skaffa vård. Då är den antagligen allvarligt sjuk.

Vanliga sjukdomstecken 
• Undulaten sitter uppburrad och sover med båda fötterna på pinnen.
• Ser allmänt slö ut.
• Dålig aptit
• Vattnig avföring

Har du flera undulater hemma bör du isolera den sjuka fågeln på en gång. Sätt den i en egen bur och servera endast torra frön och vatten. Den bästa medicinen för en sjuk fågel är värme och hög luftfuktighet. Använd värmelampa eller ställ buren i badrummet och slå på varmvattnet så värme och ånga bildas i rummet. (Tänk dock på att inte låta det bli FÖR varmt och inte för länge, 15 min åt gången är ok)
Kontakta fågelkunnig veterinär.

Karantän

När du får hem en ny fågel är det viktigt att låta den sitta i karantän under några veckor. (6 v är rekommenderat) Under den tiden är det perfekt att träna och göra din fågel tam. Anledningen till att karantän rekommenderas är att den fågeln/fåglar du redan har inte utsätts för smitta av något slag.