Dvärgpapegojor (Agapornis Roseicollis) Fakta


Dess ursprungliga utbredningsområdet är torra öppna områden i sydvästra Afrika. Utbredningsområdet sträcker sig över Angola, Namibia, Namibiaöknen.

Den förekommer på höjder upp till 1600 meter i storbladig skogsmark, halvöken och bergsområden. Den är beroende av tillgång till vatten och samlas där det finns färskvatten för att dricka.

 

Arten delas upp i två underarter :

  • Agapornis roseicollis catumbellus – förekommer i halvöken i sydvästra Angola.
  • Agapornis roseicollis roseicollis – förekommer i halvöken från Namibia till norra Kapprovinsen

Förrymda burfåglar bebor många delar av världen som exempelvis Arizona och London.

 

 

Agapornis betyder ”kärleksfågel” och är ett passande namn då de oftast blir mycket fästa vid sina partners och ytters olyckliga vid även tillfällig separation. Dvärgpapegojor rekommenderas därför aldrig att hållas ensamma, även om man spenderar mycket tid med sin fågel kan man aldrig ersätta det utbyte de får av varandra.

 

 

Den finns i flera olika färgvarianter. Det är ofta svårt att skilja könen åt, endast vid ett dna-test kan man med 100% säkerhet fastställa könet.

 

 

Dvärgpapegojan blir könsmogen när den är ca 4-6 månader men bör inte häcka innan den är minst 12 månader, den lägger 4-6 ägg och ruvar ca. 23 dygn. Har man tur, och håller sina fåglar i god form, kan de bli upp till 15 år gamla.

 

 

En dvärgpapegoja blir ca. 13-17 cm stor och väger normalt 40-60 gram.

 

 

 

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre.

 

Buren bör stå på en dragfri plats, så ljust som möjligt, men inte i direkt solljus. En UV lampa ovanför buren ger extra ljus och ser till att fåglarna får tillräckligt med D-vitamin för att hålla sig friska och sunda.

 

Använd gärna sittpinnar av olika material och tjocklek, det är bra för klor och fötter, grenar från obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar.

Dvärgpapegojorna behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra, de är mycket aktiva och nyfikna; en tuss med halm kan också vara en bra sysselsättning eller varför inte en tom toarulle med mat i som man viker ihop sidorna på, perfekt för en nyfiken dvärgpapegoja att pilla med.

 

Dvärgpapegojor gillar att bada, ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren.

 

Som bottenmaterial kan man använda t ex alspån eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent. Mat och vattenskålar tvättas varje dag.

 

 

 

Ge parakitpellets eller parakitblandning av god kvalitet som basfoder; om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen.

 

Fåglar har behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal och kalkstenar, gärna med JOD, som också håller fågelns näbb i trim.

 

Som komplement ges ca 2 teskedar Äggfoder i vecka till vuxna fåglar, växande fåglar och fåglar i häck kan få fri tillgång.

Dvärgpapegojan kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning. Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål, fåglar kan vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova (OBS! ge ej avokado då det är giftigt för fåglar).

 

Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs.

 

Vitamintillskott (ex Nekton-bio vid ruggning och Nekton-s Multivitamin) ges med fördel i fuktad/blötlagd mat eller vattnet varje dag då detta byts.

 

 

Gör gärna i ordning bur och inredning innan du skaffar fåglarna. Om du redan har en fågel och ska ha en till, ändra gärna på inredningen innan du släpper in den nya fågeln för att undvika revirbeteende.

 

Under de första nätterna efter hemkomst kan en svag nattbelysning vara tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret. Låt fågeln/fåglarna vara ifred i början, prata gärna med dem, men undvik häftiga rörelser i fåglarnas närhet och försök inte hantera dem.

 

Dvärgpapegojors klor kan bli långa och behöva klippas med en klotång, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

 

 

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård. Kontakta veterinär för råd/behandling. Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt.